Εκδηλώσεις

«Ιστορικές και πολιτισμικές διαστάσεις του πανηγυριού του Αϊ-Συμιού»

Η ιστορία του σημαντικότερου δρώμενου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής της Αιτωλίας, από τον Αϊ-Συμιώτη και ερασιτέχνη ιστορικό ερευνητή Γιάννη Δ. Μακρή. Πως ένα παραδοσιακό γεγονός μετατρέπεται σε ζωντανή κληρονομιά μίας ολόκληρης πόλης στο πέρασμα των αιώνων, και ποια η θέση του στην σημερινή κοινωνία. 11 Νοεμβρίου 2017 Διοργάνωση: Σύλλογος Πανηγυριστών «Ο Αϊ-Συμιός»

«Η Σύμβαση για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και το Πανηγύρι του Άη Συμιού»

Διημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στο Μεσολόγγι. Παρασκευή 27 & Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 Διοργάνωση: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού & Σύλλογος Πανηγυριστών «Ο Άη Συμιός», με την πολύτιμη υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου και του Δημάρχου κου Νίκου Καραπάνου, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και της Κινηματογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 ο προϊστάμενος του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, Γιάννης Δρίνης, παρουσίασε την Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και την εφαρμογή της στην Ελλάδα. Επίσης, η κα Έλενα Μπαζίνη της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εξήγησε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΥΠΠΟΑ που στοχεύουν στην εξοικείωση των παιδιών με την άυλη κληρονομιά της χώρας. Ακόμη, έγινε παρουσίαση του πανηγυριού του Άη Συμιού ως στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας,το κατά πόσο πληροί τα κριτήρια της UNESCO για ένταξη στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, και αναπτύχθηκαν προτάσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην διαφύλαξη σημαντικών στοιχείων της πολιτισμικής ταυτότητας και μοναδικότητάς του.

(Δημιουργία βίντεο: Κώστας Σοκόλας για την ΔΕ του ΜΠΣ «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» – ΕΑΠ.)

 

«Η Ιστορία μας. Τα Τραγούδια μας. Η Κληρονομιά μας.»

0:20 Εισαγωγή – Γιάννης Μακρής
2:06 Χαιρετισμός Προέδρου Πνευματικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου Δημήτρη Μπουσμπουρέλη
4:00 Ιστορική αναδρομή – Γιάννης Μακρής
11:00 Το πανηγύρι μετά την Έξοδο
19:05 Είσοδος πανηγυριστών
20:00 Αφήγηση – Μαρίνα Κασσαβέτη
21:05 Στη Μέση στα Καλάβρυτα – Μάκης Φιλιππόπουλος
25:50 Ο γιος του παπα-Γιώργη – Αποστόλης Σακελλάρης
30:27 Γριά Τζαβέλαινα – Νάσος Στεργίου
33:42 Ραστ – Γιάννης Τσίντζος
37:30 Τρεις Στρατηγοί – Γιάννης Μαγδαληνός
43:36 Θρήνος Μεγάλος Γίνεται – Μάκης Καλλιανέζος
49:08 Ο Γέρο-Νότης – Ανδρέας Αλεξαδράτος
54:03 Ραστ – Γεράσιμος Χριστοδουλάτος
58:19 Χρυσός Αητός – Νάσος Στεργίου
1:04:08 Όλα τα Κάστρα Πέσανε – Χρήστος Βλαχογιάννης
1:10:10 Να στείλουμε μια Πάσσαρα – Χρήστος Βλαχογιάννης
1:18:57 Ένα Σαββάτο Αποβραδίς – Κων/νος Νούλας
1:23:20 Αποφώνηση – Γιάννης Μακρής

«Το πανηγύρι του Αη-Συμιού: Η ζωντανή παράδοση του Μεσολογγίου»

Διήμερο εκδηλώσεων στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου από το Υπουργείο Πολιτισμού, για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, το Πνευματικό Κέντρο και το Σύλλογο Πανηγυριστών «ο Αη Συμιός», διοργανώνουν την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιανουαρίου  εκδηλώσεις στις αίθουσες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας (πρώην Νομαρχίας) και Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου στο Μεσολόγγι, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «…Η χώρα μας από το 2006 έχει κυρώσει τη Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά εκδηλώνεται στις προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις, στις τέχνες του θεάματος, στις κοινωνικές πρακτικές, στις τελετουργίες και στις εορταστικές εκδηλώσεις, στις γνώσεις και πρακτικές που αφορούν τη φύση και το σύμπαν, στην τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία. Στην εκδήλωση του Σαββάτου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις δυνατότητες που παρέχει η Σύμβαση για την ανάδειξη των πολιτισμικών παραδόσεων των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας καθώς και για την αξιοποίησή τους προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών».

Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων περιλαμβάνει αναλυτικά:

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 Τρικούπειο Πολιτιστικό Μέγαρο

Έναρξη: 19:00 Διάρκεια προβολών: 100.61’

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Εθνογραφικό Ντοκιμαντέρ,

σε συνεργασία

με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας-Ethnofest

Προβολή ντοκιμαντέρ εθνογραφικού περιεχομένου

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την Ημερίδα Ενημέρωσης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (Μεσολόγγι, Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017) που διοργανώνουν από κοινού η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και ο Σύλλογος Πανηγυριστών «Αη Συμιός».

Α΄ Μέρος

1. «Μωμοέρια», (Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ, 2014, 9.30΄).

2. «…Μόνο τον μαντρακά βαστεί…». Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία Σήμερα (Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ, 2015, 11΄).

3. Γκάιντες Λαλούν (Δημήτρης Κιτσικούδης, 2012, 30΄).

Β΄ Μέρος

1. «’Αη Συμιός – Μεσολόγγι» (ΕΡΤ, 2002, 30΄).

2. «Ο Γενιτσαρίστικος χορός» (Όμιλος Εθιμοτοπικών Εκδηλώσεων Λεχαινών, Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας- Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ., 2009, 20.31’.)

Συζήτηση με το κοινό

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας

17.00 – 17.30

Προσέλευση – Εγγραφές

17.30 – 17.45

Χαιρετισμοί

17.45 – 18.15 ● «Η Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2002) και η εφαρμογή της στην Ελλάδα».

Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ.

18.15-18.30

Ερωτήσεις – Συζήτηση

18.30 – 18.45

Διάλειμμα

18.45 – 19.15

• Σύλλογος Πανηγυριστών Αη Συμιός

«Πανηγύρι τα ’Αη Συμιού. Η ζωντανή παράδοση του Μεσολογγίου»

Κωνσταντίνος Σοκόλας, Κοινωνιολόγος-Ιστορικός, Έφορος

εκδηλώσεων του Συλλόγου Πανηγυριστών «Ο Άη Συμιός».

• Όμιλος Εθιμοτοπικών Εκδηλώσεων Λεχαινών

Η ιστορία του Γενιτσαριστικού χορού και η σημασία του

ως  στοιχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Βιργινία Σχίζα, Γραμματέας Ομίλου Εθιμοτοπικών

Εκδηλώσεων Λεχαινών – Διονύσιος Αλικανιώτης, Χορευτής  του Γενιτσαρίστικου χορού Ομάδας Λεχαινών

• «Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών – Αγροτική  Εταιρική Σύμπραξη Ανώνυμη Εταιρεία».

Η καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και η ανάγκη ένταξής της στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Μιχάλης Καρβέλας, Χημικός MSc, ΜΒΑ

19.15-20.00 Συζήτηση-Προτάσεις

Συμμετοχή του Συλλόγου στις εκδηλώσεις μνήμης των Ελεύθερων Πολιορκημένων στην Αθήνα

(1/4/2012)


Υποδοχή του λειψάνου του Αγίου Συμεών από το Άγιο Όρος στην Ι.Μ.Αγίου Συμεών Ι.Π.Μεσολογγίου

Τα λείψανα του Αγίου Συμεών  υποδέχθηκε σήμερα, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 η Ιερά Μονή Αγίου Συμεών Ι.Π.Μεσολογγίου. Τα ιερά λείψανα υποδέχθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς . Μετά την υποδοχή τελέσθηκε στο καθολικό της Μονής η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού. Το ιερό λείψανο  θα παραμείνει στην Ιερά Μονή Αγίου Συμεών , μέχρι την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011.Στην υποδοχή παρευρέθηκε ο Σύλλογος πανηγυριστών ο Άγιος Συμεών με έφιππους και αρματωμένους να συνοδεύουν την ακολουθία των λειψάνων στο μοναστήρι.Η κίνηση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά , έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης  στη χάρη του Αγίου Συμεών μιας και το μοναστήρι σώθηκε ως εκ θαύματος.

Επιτυχημένη η συμμετοχή του συλλόγου πανηγυριστών ο Αη Συμιός σε εκδηλώσεις στην Πτολεμαϊδα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προσκεκλημένοι του δήμου Πτολεμαΐδας και της Θρακικής Εστίας Εορδαίας «ο Αρχιγένης», βρέθηκαν την Τρίτη 22 Ιουνίου στις παραδοσιακές γιορτές του Κλήδωνα, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας δια του αντινομάρχη Κατσούλη Παναγιώτη και αντιπροσωπεία του συλλόγου Πανηγυριστών Άη Συμιός.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ακόμη, ο πολιτιστικός σύλλογος Κολινδρού «Νικόλαος Λούσης», ο μορφωτικός σύλλογος Βέροιας «Καλλιθέα», το χορευτικό συγκρότημα του δήμου Σηλυβρίας Κωνσταντινούπολης και η Θρακική Εστία της Εορδαίας.
Οι Άη Συμιώτες πανηγυριστές, συνοδεία ζυγιάς, τραγούδησαν κλέφτικα τραγούδια της Ρούμελης και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, ενώ μοίρασαν ενημερωτικό υλικό για την ιστορική εξέλιξη του πανηγυριού.

ο Αη Συμιός σε εκδηλώσεις στην Πτολεμαϊδα. from vassiladi messolonghi on Vimeo.

Μια βραδιά με νταούλια και ζουρνάδες

πηγή messolonghi news

Μ’ ένα τριήμερο (16-18 Αυγούστου 2009) αφιερωμένο στην αυθεντική λαϊκή παράδοση και το δημοτικό τραγούδι, συνεχίζονται οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν από κοινού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, οι δήμοι και οι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι του νομού.
Την Κυριακή 16 Αυγούστου στο δήμο Αιτωλικού και σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία «ΑΙΤΩΛΙΚΟ εν ΠΟΛΙΤΙΣΜΩ», τους πολιτιστικούς συλλόγους Αγίου Ηλία και Σταμνάς και τον Εμπορικό Σύλλογο Αιτωλικού, διοργανώθηκε η εκδήλωση «Το δημοτικό τραγούδι της γης», στη διάρκεια της οποίας τραγουδήθηκαν παλιά δημοτικά τραγούδια του τόπου συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Προχθές, στο Μεσολόγγι και στο κατάμεστο από κόσμο θεατράκι του λιμανιού, διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Πανηγυριστών Άη Συμιός, η πρωτότυπη εκδήλωση παραδοσιακής μουσικής “Με ζουρνά και Χάλκινα”.Αρχικά ακούστηκαν τραγούδια της τάβλας, από Αη Συμιώτες συνοδεία ζυγιάς.
Ακολούθως ακούστηκαν τραγούδια και χοροί της Μακεδονίας από τη μουσική μπάντα «Μακεδονικός Ήχος» της Αριδαίας, τα οποία χορεύτηκαν από το τμήμα παραδοσιακών χορών του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Μεσολογγίου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με Αη Συμιώτικους Χορούς από το Σύλλογο Πανηγυριστών Άη Συμιός.

Έκθεση φωτογραφίας – 2008

Αφίσα από έκθεση φωτογραφίας 2008

Συμμετοχή στην εκδήλωση «Μουσικοί Χάρτες του Ελληνισμού» 2000

Συμμετοχή στην εκδήλωση «Μουσικοί Χάρτες του Ελληνισμού» 2000

Ο Ασημάκης Μπέκος σε πανηγύρι του Αη Συμιού Μεσολογγίου (φωτ. Γιάννης Καρανικόλας)

Οι Μουσικοί Χάρτες του Ελληνισμού στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2010 στο Ηρώδειο

Αθήνα

Ενα αφιέρωμα στην ελληνική μουσική και στη χορευτική παράδοση που αποσκοπεί στην ανάδειξη του λαϊκού μας πολιτισμού, θα παρουσιαστεί στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ. Κεντρικό άξονα της παράστασης Μουσικοί Χάρτες του Ελληνισμού αποτελεί η παράδοση του ελληνικού γλεντιού με ομάδες γλεντιστάδων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Η επιλογή των συγκροτημάτων που θα συμμετάσχουν στους Μουσικούς Χάρτες του Ελληνισμού έγινε έπειτα από επιτόπια εθνομουσικολογική έρευνα του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα, ο οποίος έχει και την ευθύνη της επιστημονικής και καλλιτεχνικής επιμέλειας.Το αφιέρωμα περιλαμβάνει οκτώ τοπικά γλέντια με ομάδες από τη Μακεδονία (Δράμα – Σέρρες – Κοζάνη), την Ηπειρο (Μέτσοβο), τη Θεσσαλία (Καραγκούνες Καρδίτσας), τη Ρούμελη (Πανηγυριώτες του Αη Συμιού και του Αιτωλικού Μεσολογγίου), τα Μέγαρα Αττικής, τη Μικρά Ασία (Σμύρνη – Ερυθραία), τα Επτάνησα (Ζάκυνθος) και την Κάτω Ιταλία (Ελληνόφωνοι Απουλίας).

Το ελληνικό γλέντι, εξαιρετικά αποκαλυπτικό της ιδιοσυστασίας του λαού μας, αρνείται να υποβιβαστεί σε διασκέδαση και αντιστέκεται στην κυρίαρχη σύγχρονη αστική αντίληψη που αντιμετωπίζει τη λαϊκή μας παράδοση ως φολκλόρ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε σημείωμά του ο μουσικολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρος Λιάβας.

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.