Η ιστορία του

Μέλη του συλλόγου πανηγυριστών σε αναμνηστική φωτογραφία από τις εκδηλώσεις μνήμης Φρουράς Μεσολογγιτών.

Η πρώτη απόπειρα σύστασης συλλογικού οργάνου για την οργάνωση του πανηγυριού και τον ευπρεπισμό του χώρου του μοναστηριού έγινε με την ίδρυση του συλλόγου ο Άγιος Συμεών το 1956 από μια ομάδα μεσολογγιτών.Ιδρυτικά μέλη του συλλόγου ήτανε οι Μάκος Γαλαζούλας,Ασημάκης Ζαχαράρος,Ασημάκης Κατοχιανός,Γεώργιος Κότσαρης,Κώστας Λύτρας,Βασίλειος Μαγγίνας(πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος του συλλόγου),Φίλιππος Μελισάρης,Σπύρος Μπαλαρής,Φώτης Μπαλαρής,Ανδρέας Μπουσμπουρέλης και Ζώης Ξανθόπουλος.

Βασίλειος Μαγγίνας - Ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου

Βασίλειος Μαγγίνας – Ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου

Από το 1979 οι Άη Συμιώτες αναζητούσαν συλλογική έκφραση και εκπροσώπηση (σημείωση:  οι συνθήκες που επικρατούσαν τα προηγούμενα χρόνια είχαν ατονίσει τις δυνάμεις του πρώτου συλλόγου). Η μόνη δυνατότητα ήταν μέσω του υπάρχοντος Συλλόγου «Η Έξοδος του Μεσολογγίου» με διοίκηση από τους αείμνηστους Ανδρέα Πρεμέτη, Νικόλαο Δρακόπουλο κ.λ.π.

Έγινε λοιπόν τότε μαζική εγγραφή των μελών όλων των παρεών στον ανωτέρω Σύλλογο.

Κάποια στιγμή έγιναν εκλογές και λόγω του μεγάλου αριθμού των πανηγυριστών που γράφτηκαν στο Δ.Σ., είχαν την πλειοψηφία.

Αυτό δεν άρεσε στην μέχρι τότε διοίκηση του Δ.Σ. και προσέφυγε στα δικαστήρια επιτυγχάνοντας την διαγραφή των νέων μελών, διότι τάχα δεν ήταν γραμμένοι στα μητρώα μελών και δεν πλήρωναν συνδρομές!!!

Κατόπιν αυτών και μετά από πολλές μεταξύ μας ζυμώσεις, ανταλλαγές απόψεων, σκέψεις και προβληματισμούς απεφασίσθη η ίδρυση νέου Συλλόγου που θα εκπροσωπεί τα μέλη όλων των παρεών εκτός εκείνων που ήταν ήδη στον άλλο Σύλλογο.

Έτσι το 1981 ανετέθει στον αείμνηστο και έγκριτο νομικό της πόλης μας Βασίλειο Παπαθέου η σύνταξη και κατάθεση καταστατικού προκειμένου να εγκριθεί από το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, πράγμα που έγινε.

Για να αποφύγουμε αποκλεισμούς βάλαμε όρους εκπροσώπησης όλων των παρεών με αντιπροσώπους τους στο Δ.Σ., που καθορίστηκε να είναι ενδεκαμελές.

Από την ίδια χρονιά ξεκινά η δραστηριότητα του «Συλλόγου Πανηγυριστών ο Άη Συμιός», με προσωρινή διοικούσα επιτροπή που ετοιμάζει τις πρώτες εκλογές.

Στο πρώτο Δ.Σ. Πρόεδρος εκλέγεται ο δικηγόρος Γιώργος Παπαθέου, Γραμματέας ο εκπαιδευτικός Γιώργος Καλογεράκης και Ταμίας ο ιδιωτικός υπάλληλος Κώστας Αθανασόπουλος.

Η δραστηριότητα του Συλλόγου ξεκινά από την ενοικίαση γραφείων , επί της οδού Ραζηκότσικα, απέναντι από την οικία Χρ. Μπασαγιάννη(πλέον στεγάζεται σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ι.Π.Μεσολογγίου Δ/νση Ελ. Πολιορκημένων 45).

Όλες οι Διοικήσεις μέχρι σήμερα εργάσθηκαν με ζήλο και προσέφεραν στους σκοπούς του Συλλόγου.

Η συνεργασία με τον Δήμο μας και με την Μητρόπολη έφεραν επιθυμητά αποτελέσματα. Εξασφαλίστηκε η δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων και η ελεγχόμενη άνοδος αυτοκινήτων στο Μοναστήρι, η αναβάθμιση της Αγίας Τριάδας κλπ.

Από τα πιό ευχάριστα είναι ότι παρά τις δυσκολίες, κυρίως οικονομικές, οι νέοι που μπαίνουν στις παρέες είναι πολλοί. Έτσι, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι εξασφαλισμένη η συνέχεια του αναλλοίωτου, εν πολλοίς, πανηγυριού του Άη Συμιού, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και ταυτόσημο με την Πόλη μας.

Γιώργος Καλογεράκης

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2008(συμπληρωματικά στοιχεία Μάιος 2013)

Εκπληκτική δημιουργία του φωτογράφου Νικολάου Σιάμου (μέλος του συλλόγου) για τις μνήμες της Εξόδου της φρουράς των μεσολογγιτών.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.