Υλοποίηση κατασκευής ιστοσελίδας Συλλόγου Πανηγυριστών ο Άη Συμιός

Θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω τους Νικόλαο Σιάμο για την πολύτιμη προσφορά του μέσω της ψηφιοποίησης του αρχείου των φωτογραφιών μεσολογγίτων ,πανηγυριστών και μη. Τον Νικόλαο Σταμάτη για την ευγενική παραχώριση του ψηφιακού αρχείου ηχογραφήσεων από το πανηγύρι.Τον Νικόλαο Νούλα ακούραστο  φωτογράφο (ερασιτέχνη) των εκδηλώσεων του συλλογου. Τους συγγραφείς και των τεσσάρων βιβλίων(Θωμά και Βησσαρίωνα Γκόρπα,Αριστείδη Σ. Καβάγια, Κώστα Γ. Σαχινίδη,Νικήτα Χρ. Φιλιππόπουλο) για την κοπιαστική και ουσιαστική έρευνά τους.Το αρχείο της Μέλπως Μερλιέ(εκπληκτικής έρευνας για τη διάσωση της ελληνικής μουσικής κουλτούρας και παράδοσης).Τον Γ.Ν.Αικατερινίδη ερευνητή του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Η αναγνώριση της δουλειάς τους ήρθε με την εξάντληση όλων των εκδόσεων ( γίνεται αναφορά στο τέλος του άρθρου).

Τον ιδιαίτερο φίλο μου Νικόλαο Κορδόση για τις πολύτιμες συμβουλές και πληροφορίες που όταν κληθηκέ να μου παράσχει, η προθυμία του πραγματικά με συγκίνησε ιδιαιτέρως.

Τέλος όλους τους πανηγυριστές για την αγάπη τους και την προσπάθειά τους να κρατήσουν ζωντανή τη «μνήμη» , τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.
Είναι μια προσπάθεια πολλών μηνών η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.Η παρούσα ιστοσελίδα θα συνεχίσει να ενημερώνεται με αρχειακό υλικό όπου έχω στην κατοχή μου πάντα με την βοήθεια των προαναφερθέντων συνεργατών-φίλων μου.

Η όλη προσπάθεια δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ εν αντιθέσει με παλαιότερη «προσφορά» στον σύλλογο.Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφέρω πως προσπάθησα να «κλείσω» το όνομα aisimios.gr (όπου και θα ήταν το μοναδικό κόστος) αλλά με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα πως το όνομα είναι αγορασμένο.Δεν με πτοεί αυτή η διαπίστωση διότι χάρις την αγάπη όλων θα μπορέσει να διαδωθεί σε σύντομο χρονικό η παρούσα διεύθυνση aisimios.wordpress.com .

Τέλος ως ελάχιστη υποχρέωση μου θέλησα να υλοποιήσω την παρούσα ιστοσελίδα τιμώντας τα ήθη και έθιμα της ιδιαιτέρας μου πατρίδας.

Γεώργιος Αλεξανδράτος
Μάϊος – Ιούνιος του 2013

(χρησιμοποιήθηκε υλικό από τα βιβλία :

Η λαϊκή πανήγυρις του Αγίου Συμεώνος εις Μεσολόγγιον κατά την Πεντηκοστήν (ανάτυπο) – Γεώργιος Ν.Αικατερινίδης (1967)

Το Πανηγύρι τ΄Άη Συμιού μία μεσολογγίτικη λαογραφία – Θωμάς Γκορπας – Βησσαρίων Γκορπας (εκδόσεις «Ζυγός» 1972),

Δημοτικά τραγούδια που τραγουδιούνται στο πανηγύρι τ’ ΑΗ-ΣΥΜΙΟΥ – Αριστείδη Ξ.Καβάγια (Αθήνα 1984)

Το πανηγύρι τ΄Άη Συμιού – Νικήτα Χρ. Φιλιππόπουλου(εκδόσεις Ντάπια 2001) ,

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΑΙΤΩΛΙΚΟ «Μουσική -Χορευτική Παράδοση και Ιστορία»Κώστας Γ. Σαχινίδης(Αθήνα 2002),

Στο πανηγύρι τ΄Άη Συμιού (Με το νταούλι & με το Ζουρνά) – Αριστείδη Σ. Καβάγια(εκδόσεις Ασημακόπουλος 2005) ,

Αρχείο από το μουσείο της Mέλπω Mερλιέ όπου την ηχογράφηση είχε αναλάβει ο Dietrich Wolf (13/09/1975))

περισσότερες πληροφορίες εδώ

Categories: Uncategorized

Πλοήγηση άρθρων

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.